Stupaer

Der er otte forskellige stupaer i tibetansk buddhisme. Hver stupa er en fejring af vigtige begivenheder i Buddhas liv.

  1. Lotus stupaen fejrer Buddhas fødsel.
  2. Oplysnings stupaen fejrer Buddhas erkendelse i Bodhgaya.
  3. Visdoms stupaen, der også kaldes stupaen med de mange døre, symboliserer Buddhas første belæringer efter erkendelsen.
  4. Mirakel stupaen fejrer Buddhas mirakler ved Shravasti.
  5. Stupaen for nedstigning fra gudeverdenen fejrer Buddhas tilbagekomst fra  gudeverdenen, hvor han gav belæringer til sin mor, der netop var blevet genfødt dér.
  6. Forsonings stupaen fejrer Buddhas løsning af en uenighed i Sanghaen (de praktiserende buddhisters fællesskab).
  7. Sejrs stupaen er symbolet på, at Buddha forlængede sit liv med tre måneder, efter at én af hans elever bønfaldt ham om ikke at gå bort.
  8. Nirvana stupaen symboliserer Buddhas bortgang.

En niende stupa, Kalachakra stupaen, er ikke relateret til begivenheder i Buddhas liv. Denne stupa har et generelt fredsgivende formål. Stupaen i København er en Sejrs stupa.

Berømte stupaer

Stupaer er monumenter for fred og harmoni i verden. Gennem deres form symboliserer de forskellige stupaer sindets natur – erkendelsen. Der er bygget stupaer i Asien gennem tusinder af år. To af de mest karakteristiske og kendte stupaer kendes fra Kathmandu i Nepal: Swayambhu stupaen, én af verdens ældste stupaer, samt den 36 meter høje Boudha stupa, der begge er udpeget som verdensarv gennem UNESCO.  

Diamantvejsstupaer

Oplysningsstupaen i Buddhistisk Center Lolland blev indviet i 1982 af Tenga Rinpotje.  http://lolland-buddha.dk  Siden da er adskillige stupaer blevet bygget i forbindelse med Lama Ole og Hannah Nydahls arbejde med Diamantvejsbuddhismen. Lopøn Tsetju Rinpotje, der var Lama Ole og Hannah Nydahls første buddhistiske lærer, har styret opførelsen af 16 stupaer. Efter Lopøn Tsetju Rinpotjes bortgang i 2003 har Sherab Djaltsen Rinpotje forestået opførelsen af flere stupaer. Den seneste i denne række bliver Københavns Sejrsstupa, der indvies sommeren 2019.

Den første stupa i Spanien, en Kalachakrastupa, blev bygget i 1994 i Karma Guen Retreat Center i Velez-Malaga. Den største stupa i Europa er Oplysningsstupaen i Benalmadena, ligeledes i Spanien, der måler imponerende 108 fod, svarende til 33 meter. Det blev den sidste stupa, som Lopøn Tsetju Rinpotje stod for at bygge. Den blev indviet i 2003 af H.H. Kunzig Shamar Rinpotje, 4 måneder efter Lopøn Tsetju Rinpotjes bortgang.

Siden er der bygget Diamantvejsstupaer blandt andet i Bulgarien, Grækenland, Polen, Rusland, Schweiz, Tjekkiet, Tyskland og Østrig. Københavns Sejrsstupa indvies i 2019, og endnu en stupa i Stupkalnis i Litauen forventes indviet i 2020.

Københavns Sejrsstupa

Lama Ole Nydahl har udpeget stupaens placering i Buddhistisk Centers have på Svanemøllevej 56 i København. Stupaen skal stå midt for hovedbygningens haveudgang. Det karakteristiske logo for stupaen viser bygningens silhuet yderst med stupaens silhuet indeni.

Københavns Sejrsstupa bliver 5 meter høj og udføres i hvid Tolga granit, der brydes og forarbejdes i granitbruddet Stören i Norge. Der brydes i alt 85 tons rå granit, der bliver til 42 tons i forarbejdet form. Stupaen fyldes med omkring 6.000 tsa-tsas, miniature stupa figurer, der er håndstøbt i gips. Tsa-tsa’erne udsmykkes, inden de fyldes i stupaens kamre sammen med blandt andet mantraruller, kostbare genstande samt “livstræet”, der vil udgøre stupaens kerne.